Update

STELLA MEMENANGI NOD PEMEGANG SAHAM DI EGM UNTUK PENGAMBILALIHAN PTM DAN PERUBAHAN STRATEGIK

MHAB1990
Publish date: Sun, 05 Nov 2023, 10:44 PM

STELLA MEMENANGI NOD PEMEGANG SAHAM DI EGM UNTUK PENGAMBILALIHAN PTM DAN PERUBAHAN STRATEGIK

EGM sebulat suara mengundi secara optimisme untuk pertumbuhan & diversifikasi

Stella Holdings Berhad: A Leading Investment Holding Company

KUALA LUMPUR, 2 NOVEMBER 2023Stella Holdings Berhad ("Stella" atau "Syarikat"), terkemuka yang berpengalaman dalam bidang pembinaan, pelaburan hartanah, dan pembangunan harta, dengan sukacita mengumumkan bahawa semua resolusi yang dinyatakan pada Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) telah menerima sokongan penuh daripada pemegang saham. Terutamanya, resolusi penting yang merangkumi pengambilalihan Pembinaan Teguh Maju Sdn Bhd ("PTM") telah diluluskan secara sebulat suara.

Pengambilalihan PTM membawa perjanjian yang besar dan implikasi yang luas untuk Stella yang bernilai RM380.0 juta, PTM akan menjadikan Stella anak syarikat sepenuhnya. Pengambilalihan ini penting terutamanya pesanan luar PTM yang bernilai RM1.16 bilion dalam bidang seperti jalan kerja raya, pembinaan bangunan, projek mekanikal dan elektrik. Selain itu, PTM telah mengemukakan tawaran dan sedang dalam perbincangan untuk kontrak yang berjumlah kira-kira RM1.78 bilion, bagi memperkuatkan lagi potensi keuntungan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

PTM juga memberikan jaminan keuntungan sebanyak RM120.0 juta bagi tahun kewangan yang berakhir pada 30 Jun 2024, 2025, dan 2026 kepada Syarikat.

EGM juga menyokong pelaburan swasta yang ketara sehingga 50.0 juta saham, kira-kira 74.63% daripada jumlah semasa saham Stella yang dikeluarkan atau 11.99% selepas pengambilalihan. Inisiatif ini bertujuan untuk mengumpul RM40.0 juta bagi keperluan seperti bahan pembinaan, kos tenaga kerja, dan subkontraktor.

Sebagai tambahan kepada pengambilalihan ini, Stella Holdings Berhad akan menjalani perubahan jenama kepada Varia Berhad yang menggabungkan visi dan matlamat yang lebih luas.

Stella Holdings Berhad: A Leading Investment Holding Company
Datuk Benson Lau, Pengarah Urusan Stella

Selepas penutupan rasmi EGM, Datuk Benson Lau, Pengarah Urusan Stella, mengulas dengan penuh semangat: "Keputusan sebulat suara kami untuk memperoleh PTM menandakan detik penting bagi Stella. Penambahan baharu ini membawa pesanan luar yang bernilai RM1.16 bilion ke dalam portfolio kami, sekali gus mengukuhkan prospek pertumbuhan kami. Kelebihan PTM dalam kejuruteraan awam, jalan kerja raya, dan pelbagai projek infrastruktur mewakili penyesuaian strategik yang sempurna dengan operasi kami yang sedia ada. Kami juga digalakkan oleh sokongan tegas para pemegang saham untuk inisiatif pelaburan swasta dan penjenamaan semula. Keyakinan mereka yang tidak berbelah bahagi membolehkan kami untuk menyasarkan lebih tinggi dan melaksanakan pelan hala tuju strategik.”

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment