Update

Malaysia Genomics Umum Kemajuan Strategik dalam Biofarmaseutikal

MHAB1990
Publish date: Mon, 28 Aug 2023, 08:32 PM

Malaysia Genomics Umum Kemajuan Strategik dalam Biofarmaseutikal

Kumpulan memperkukuh produk terapi sel dan gen serta inisiatif pemeriksaan genetik untuk meningkatkan pertumbuhan perniagaan masa depan dan inovasi teknologi

PETALING JAYA (28 OGOS 2023) – Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (“Malaysian Genomics atau “Kumpulan”), pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka, mencatatkan hasil sebanyak RM2.23 juta bagi suku ke-4 berakhir 30 Jun 2023. Ini mewakili penurunan daripada RM6.33 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya, disebabkan oleh pivot yang disengajakan daripada vaksin kepada produk terapi sel dan gen, lebih memfokuskan pada inisiatif pemeriksaan genetik.

Bagi suku dalam tinjauan, Kumpulan mencatatkan kerugian sebelum cukai (“LBT”) sebanyak RM9.98 juta berbanding keuntungan sebelum cukai (“PBT”) sebanyak RM2.97 juta pada suku yang sama tahun sebelumnya. Perubahan itu sebahagian besarnya disebabkan oleh kemerosotan nilai belum terima berjumlah RM7.54 juta dan usaha pengembangan dan pembangunan produk Kumpulan dalam pasaran barangan pengguna (FMCG) yang bergerak pantas. Kumpulan akan terus melaksanakan dasar kawalan kredit yang ketat semasa mereka bergerak ke hadapan dengan inisiatif mereka, terutamanya dengan Rejuvium.

Bagi tahun semasa setakat ini, MGRC melaporkan hasil sebanyak RM8.36 juta, menurun daripada RM28.36 juta pada tahun sebelumnya. LBT sebanyak RM13.59 juta telah didaftarkan, sebahagian besarnya disebabkan faktor serupa yang mempengaruhi keputusan suku tahunan.

Walaupun kewangan menandakan fasa peralihan untuk Kumpulan, MGRC kekal teguh dan boleh disesuaikan, memfokuskan kepada kedua-dua peningkatan jangka pendek dalam hasil dan kemampanan jangka panjang melalui pembangunan produk dan pengembangan pasaran.

Azri Azerai, Pengerusi Eksekutif Malaysian Genomics

Azri Azerai, Pengerusi Eksekutif Malaysian Genomics, menyatakan keyakinan tentang masa depan MGRC, dengan menyatakan: “MGRC mencapai hasil yang lebih tinggi pada suku semasa berbanding pendapatan suku sebelumnya sebanyak RM0.68 juta, terutamanya dijana daripada produk terapi sel dan gen. Makmal pemprosesan sel BSL-2 kami yang tercanggih, cGMP yang diluluskan oleh KKM untuk pengeluaran terapi sel dan gen, menggambarkan kemajuan teknologi kami. Oleh itu, kami menjangkakan bahawa kami akan memperoleh hasil yang lebih tinggi daripada produk sel dan gen pada suku seterusnya."

“Selain itu, kami terus terlibat dengan hospital swasta dan Kementerian Kesihatan di Malaysia untuk meningkatkan akses kepada produk terapi sel dan gen kami. Perkongsian baru-baru ini dan tumpuan kami pada ramuan baru dan produk siap akan menyasarkan pasaran penggunaan yang luas seperti untuk kosmetik, penyembuhan luka, kesejahteraan umum dan program peningkatan kecergasan berasaskan genetik yang mencerminkan dorongan dan komitmen inovatif kami untuk meningkatkan penyelesaian penjagaan kesihatan dan banyak lagi," sambung Azri.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment