Update

Hektar REIT Rekod Prestasi Kukuh Dengan Keuntungan NPI 13%

MHAB1990
Publish date: Mon, 28 Aug 2023, 08:22 PM

HEKTAR REIT REKOD PRESTASI KUKUH DENGAN KEUNTUNGAN NPI 13%

PORTFOLIO KADAR PENGHUNIAN MENAMPAKKAN PENINGKATAN BERTERUSAN KEPADA 85.7%

·       Hasil dicatatkan pada RM27.2 juta dan NPI sebanyak RM15.5 juta

·       Margin NPI meningkat kepada 56.9%, menunjukkan kepintaran kewangan yang kukuh

·       Nisbah gear diturunkan kepada 44.1%, sejajar dengan pengurusan hutang yang berkesan

·       Pengagihan pendapatan sementara sebanyak 2.7 sen diisytiharkan

·       Dianugerahkan "Syarikat Terbaik Tahun Ini (Pengurusan Runcit) untuk Pelaporan Kemampanan & Sokongan Komuniti Terbaik"

Kuala Lumpur (28 Ogos 2023) Hektar Asset Management Sdn. Bhd., Pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (“Hektar REIT”), hari ini mengumumkan bahawa bagi suku kedua berakhir 30 Jun 2023 (“S2 2023”), Hektar REIT mencatatkan hasil sebanyak RM27.2 juta dan Pendapatan Hartanah Bersih ( “NPI”) sebanyak RM15.5 juta. NPI mencatatkan pertumbuhan ketara sebanyak 13% berbanding suku yang sama tahun sebelumnya, dengan margin NPI yang mengagumkan sebanyak 56.9%, menunjukkan pengurusan kewangan yang berkesan.

Pendapatan Bersih Direalisasikan bagi S2 2023 berjumlah RM6.9 juta, yang juga menunjukkan peningkatan dan hampir 6% lebih tinggi daripada suku yang sama pada tahun sebelumnya. Hektar REIT telah mengisytiharkan pengagihan pendapatan interim sebanyak 2.70 sen seunit selama enam (6) bulan berakhir S2 2023, berjumlah RM13.4 juta.

Komitmen Hektar REIT untuk meningkatkan keuntungan dan daya tahan kewangan telah memuncak dengan prestasi yang memberangsangkan pada S2 2023. NPI yang bertambah baik ini disebabkan oleh usaha berterusan dalam program pengoptimuman kos seluruh kumpulan, yang membawa kepada margin yang sihat walaupun menghadapi cabaran seperti kenaikan tarif elektrik dan kenaikan gaji minimum wajib. Kedudukan kewangan REIT juga telah diperkukuh melalui pengurangan hutang berhemat, menurunkan nisbah penggearan keseluruhan kepada 44.1%. Keputusan ini menekankan kekuatan strategi Hektar REIT dan potensi pertumbuhan yang mampan, mengukuhkan kedudukannya sebagai pemain terkemuka dalam sektor runcit.

Pusat beli-belah Hektar REIT telah menunjukkan peningkatan yang luar biasa dalam kadar penghunian suku ini, mempamerkan daya tahan dan kebolehsuaian jenama: Penghunian portfolio keseluruhan meningkat kepada 85.7% dengan tiga daripada pusat membeli-belah, iaitu Mahkota Parade & Wetex Parade mencatatkan lebih daripada 90% dan Kulim Central membanggakan hampir 97%. Angka-angka cemerlang ini menunjukkan komitmen REIT yang tidak berbelah bahagi untuk merintis strategi pemajakan yang proaktif di tengah-tengah arena runcit yang dinamik & kompetitif. Suku ini dan separuh pertama tahun ini telah menyaksikan kemasukan penyewaan baharu dengan kemasukan jenama antarabangsa yang menambah kemeriahan dan kepelbagaian pusat kami. Strategi Pajakan kami disesuaikan untuk memenuhi permintaan demografi yang berbeza. Secara keseluruhannya, terdapat peningkatan dalam kategori F&B di seluruh pusat membeli-belah kami, menawarkan keunikan dan kepelbagaian serta peningkatan dalam cawangan destinasi dan pusat hiburan untuk memenuhi kumpulan umur yang berbeza.

Hartanah pertama kami, Subang Parade, sedang menjalani pengubahsuaian transformatif untuk meningkatkan kedudukannya sebagai kegemaran masyarakat sambil memperkenalkan elemen moden untuk pengalaman membeli-belah yang segar. Pemerolehan terakhir kami, Segamat Central, juga berada di puncak perubahan yang menarik. Kami sedang dalam rundingan lanjutan untuk memperkenalkan sauh mini baharu dan penyewa utama, masing-masing dipilih untuk melengkapkan dan meningkatkan tawaran pusat membeli-belah. Pihak Pengurusan sedang mengkaji untuk menambah baik pandangan pusat membeli-belah dan kebolehcapaiannya. Inisiatif dan strategi ini, disesuaikan dengan potensi unik aset kami, akan mengukuhkan lagi kedudukan kami dalam pasaran.

Dedikasi Hektar REIT terhadap Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dan Kemampanan telah dibezakan dengan penghormatan yang ketara, kerana ia telah dianugerahkan "Syarikat Tahun Ini - Terbaik dalam Pelaporan Kemampanan & Sokongan Komuniti" di Anugerah Kelestarian & CSR Malaysia 2023. Anugerah yang diiktiraf ini telah disampaikan pada satu majlis besar di Kuala Lumpur yang disempurnakan oleh Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat. Ini menekankan sumbangan teladan Hektar REIT kepada kesejahteraan masyarakat dan telus dalam pelaporannya. Penghargaan itu berfungsi sebagai bukti komitmen Hektar REIT yang tidak berbelah bahagi terhadap amalan perniagaan yang mampan dan kelakuan yang bertanggungjawab secara sosial, mengukuhkan kepimpinan industrinya dan menggambarkan peranan pentingnya dalam membentuk masa depan yang lebih mampan.

   Johari Shukri Bin Jamil, Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn Bhd

Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd. En. Johari Shukri bin Jamil berkata: ““Aktiviti peruncitan kekal kukuh pada suku ini berikutan perayaan, dan pusat beli-belah kami terus berada pada kedudukan yang baik sebagai hab kejiranan & komuniti. Komitmen kami untuk menambah baik campuran penyewaan & penghunian keseluruhan pusat membeli-belah kami telah diberi ganjaran dengan peningkatan kadar penghunian secara menyeluruh. Pengurusan kewangan strategik kami, seperti pengurangan nisbah penggearan dan kejayaan pelaksanaan program pengoptimuman kos seluruh kumpulan, telah menghasilkan margin NPI yang teguh sebanyak 56.9%, menunjukkan daya tahan kewangan portfolio kami. Tumpuan kami adalah pada inisiatif yang akan terus memacu peningkatan dalam jumlah pengunjung dan menggalakkan perbelanjaan pelanggan yang lebih tinggi, menghasilkan kitaran menaik positif yang berterusan dan pulangan yang stabil kepada Pemegang Unit kami.”

“Penghunian portfolio keseluruhan kami yang komited pada masa ini adalah pada 87.3%, melepasi sasaran tahun penuh kami sebanyak 86% yang diumumkan semasa Mesyuarat Agung Tahunan awal tahun ini, dengan perbincangan yang menjanjikan sedang dijalankan untuk meningkatkan lagi penghunian keseluruhan kami. Di Hektar REIT, kami bukan hanya memikirkan keuntungan kami – kami juga memikirkan tentang anak-anak kami dan generasi masa depan mereka. Dedikasi kami kepada inisiatif ESG datang dari tempat yang sangat peribadi – keinginan untuk menyerahkan dunia yang lebih baik daripada dunia yang kami warisi. Kami mahu pusat membeli-belah kami menjadi tempat perniagaan berkembang maju, tetapi juga di mana masyarakat berasa bangga, dan di mana setiap langkah yang kami ambil adalah satu langkah ke hadapan untuk planet ini.”

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment