Update

Propel Global Umum Pelupusan 55% Kepentingan Ekuiti Dalam PCSB

MHAB1990
Publish date: Mon, 30 Oct 2023, 09:58 AM

Propel Global Umum Pelupusan 55% Kepentingan Ekuiti Dalam PCSB

Langkah Strategik untuk Melupuskan Anak Syarikat Membuat Kerugian

KUALA LUMPUR, 27 OKTOBER 2023PROPEL GLOBAL BERHAD ("Propel Global" atau "Syarikat"), pembekal minyak dan gas (“O&G”) dan perkhidmatan teknikal, mengumumkan pelupusan 55% kepentingan ekuitinya dalam Propel Chemicals Sdn Bhd (“PCSB”), atau dahulunya dikenali sebagai Daya Secadyme Sdn Bhd, kepada Hextar Kimia Sdn Bhd (“HKSB”) untuk balasan tunai RM9,075,000 (“Pelupusan”).

Turut berbuat demikian Rancak Nikmat Sdn Bhd dan Wiramas Baiduri Sdn Bhd juga akan melupuskan 45% pegangan kolektif mereka dalam PCSB kepada HKSB pada harga RM7,425,000.

Cik Angeline Lee, Pengarah Eksekutif / Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Propel Global

Cik Angeline Lee, Pengarah Eksekutif / Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Propel Global berkata, "Kami ingin menekankan bahawa keputusan untuk meneruskan pelupusan itu didorong oleh kerugian kewangan tiga tahun PCSB dan perjuangannya sebagai pemain yang lebih kecil dalam pasaran bahan kimia khusus. , bersaing dengan pesaing yang lebih besar dengan kelebihan skala. Penjualan ini mewakili langkah strategik untuk keluar daripada usaha niaga yang tidak menguntungkan dengan prospek pertumbuhan yang terhad."

Beliau menambah, “Rancangan masa depan kami adalah teguh dan sangat optimistik. Kami berdedikasi kepada perniagaan teras kami sebagai penyedia perkhidmatan minyak dan gas dan pembinaan, dengan tumpuan yang kuat pada kepakaran kejuruteraan dan teknikal kami. Ini bukan sahaja memartabatkan kecemerlangan kami dalam sektor minyak dan gas tetapi juga meletakkan Propel Global sebagai penyedia penyelesaian bersepadu sehenti merentas industri. Kami yakin strategi ini akan menghasilkan nilai yang luar biasa untuk pelanggan kami dan keuntungan yang mampan untuk Kumpulan."

Bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2023, Propel Global telah mencatatkan angka yang mengagumkan, dengan hasil dan keuntungan sebelum cukai (tidak termasuk pendapatan lain) masing-masing berjumlah RM110.9 juta dan RM7.0 juta. Ini menandakan peningkatan yang ketara berbanding tahun kewangan sebelumnya, yang mencatatkan hasil dan kerugian sebelum cukai (tidak termasuk pendapatan lain) masing-masing berjumlah RM77.6 juta dan RM19.9 juta. Tiga suku berturut-turut keuntungan memberi isyarat bahawa Kumpulan berada di landasan yang betul dan mencerminkan daya tahan kewangan dan tumpuan strategiknya.

Dengan memupuk sinergi dalam kalangan anak syarikatnya dalam segmen O&G dan perkhidmatan teknikal, Propel Global menyasarkan untuk menawarkan penyelesaian holistik dan tersuai yang menangani keperluan pelanggan khusus sambil mempromosikan kecekapan dan kemampanan operasi. Pendekatan bersepadu ini direka bentuk untuk memupuk hubungan pelanggan yang berkekalan dan mendapatkan aliran pendapatan berulang yang berterusan, mengukuhkan lagi kedudukan kewangan Kumpulan.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment