Update

Hektar REIT Raih Kejayaan Bersejarah: Prestasi ESG Dianugerahkan Ganjaran Dua Penghargaan Emas pada Anugerah ESG The Edge Malaysia 2023

MHAB1990
Publish date: Tue, 07 Nov 2023, 08:17 PM

Hektar REIT Raih Kejayaan Bersejarah: Prestasi ESG Dianugerahkan Ganjaran Dua Penghargaan Emas pada Anugerah ESG The Edge Malaysia 2023

§  Anugerah Emas dalam kategori “REIT”.

§  Anugerah Emas dalam kategori "ESG & Pulangan Dividen Cemerlang".

§  Anugerah tersebut bertujuan untuk memberi penghormatan kepada peserta terbaik Malaysia dalam ESG


Kuala Lumpur, 7 November 2023 Hektar Asset Management Sdn. Bhd., Pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (“Hektar REIT”), dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Hektar REIT adalah penerima dua Anugerah Emas pada Anugerah ESG The Edge Malaysia 2023 di bawah kategori Anugerah Ekuiti. Anugerah ini adalah untuk kategori Anugerah ESG dan Pulangan Dividen Cemerlang serta Anugerah Amanah Pelaburan Hartanah (REIT).

Anugerah ESG Edge Malaysia 2023, antara anugerah berprestij dalam industri, dibahagikan kepada dua kategori berbeza: Anugerah Ekuiti dan Anugerah Dana. Matlamat utamanya adalah untuk mengiktiraf dan menjulang prestasi teladan pemimpin Malaysia dalam kecemerlangan ESG.

Di bawah kategori Ekuiti, The Edge Malaysia bekerjasama rapat dengan Bursa Malaysia dan FTSE Russell. Matlamatnya adalah untuk menonjolkan dan meraikan PLC yang berprestasi terbaik, dengan proses penilaian berasaskan metodologi mantap yang disediakan oleh FTSE Russell. Kategori Dana melihat The Edge Malaysia bekerjasama dengan Morningstar untuk mengenal pasti dan memberi ganjaran kepada firma pengurusan aset berprestasi tinggi menggunakan kaedah yang diiktiraf oleh syarikat tersebut. Anugerah ini bertujuan untuk mempromosikan penerimaan dan kepimpinan ESG dalam kalangan pemimpin industri dan profesional dengan mengiktiraf sumbangan dan kejayaan mereka.

Kiri-Kanan: Barisan pegawai Hektar REIT - Pengurus Besar, Perundangan, Martin Chen Kuok Yeow; Pengurus Besar, Pembangunan & Strategi Perniagaan, Nor Sabrina binti Halim; Pengarah Eksekutif & CEO, Johari Shukri bin Jamil; Pengurus Besar Kanan, Kewangan, Lim Kek Siang; dan Penolong Pengurus, Perhubungan Pelabur, ESG & Projek Khas, Muhammad Bakhtiar Ul Haq

Hektar REIT layak di bawah kategori Anugerah Ekuiti, di mana syarikat mesti disenaraikan di Bursa Malaysia dan menjadi konstituen Indeks EMAS FTSE Bursa Malaysia pada Jun 2023. Satu lagi kriteria utama untuk kelayakan adalah untuk syarikat-syarikat tersebut dinilai oleh FTSE Russell pada Disember 2022 dan Jun 2023. ESG dan Pulangan Dividen Cemerlang ialah kategori baharu yang diperkenalkan oleh The Edge dan syarikat telah dinilai berdasarkan prestasi mereka untuk lima tahun lepas.

En. Johari Shukri Jamil, Pengarah Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd.

En. Johari Shukri Jamil, Pengarah Eksekutif & Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd. berkata, “Kami dilimpahi dengan rasa syukur dan semangat kerana memperoleh dua Anugerah Emas berprestij ini, satu peristiwa penting dalam perjalanan Hektar REIT yang luar biasa. Ia adalah satu penegasan yang kukuh terhadap dedikasi kami yang tidak berbelah bahagi untuk menganyam prinsip ESG ke dalam setiap aspek operasi dan visi strategik kami, mengukuhkan komitmen kami terhadap kemampanan dan penciptaan nilai pemegang kepentingan yang berpanjangan. Di Hektar REIT, kami amat percaya bahawa pegangan teguh kami terhadap amalan ESG yang teguh menjadi asas di mana kami membina nilai mampan untuk pemegang unit kami yang dihormati, pembeli yang setia, dan komuniti yang kami diberi keistimewaan untuk berkhidmat.

Betapa pentingnya kedua-dua anugerah emas ini tidak boleh dipertikaikan; ia melambangkan pencapaian sejarah yang telah kami capai dan mendorong kami lebih jauh ke arah meneruskan misi kelestarian kami. Semasa kami bergerak ke hadapan, kami kekal komited untuk bukan sahaja mengekalkan tetapi melepasi piawaian tinggi yang telah memberikan kami anugerah ini. Kami memahami bahawa kejayaan ini datang dengan tanggungjawab yang berat, dan kami menerimanya dengan penuh semangat, semangat, dan dedikasi yang tinggi.

Perjalanan kita masih jauh daripada pengakhirannya; ia baru sahaja bermula. Dengan kedua-dua anugerah emas ini sebagai pembimbing utama, kami berazam untuk meneroka ufuk baharu dan menunjukkan bahawa menerima pakai pendekatan mampan bukan sekadar pilihan tetapi laluan yang pasti ke arah masa depan yang lebih menjanjikan untuk semua orang.”

Hektar REIT kekal komited untuk menyepadukan ESG ke dalam semua aspek perniagaan, daripada pengurusan kewangan kepada operasi dan perancangan masa depan. Dedikasi ini adalah asas kepada misi kami untuk menyampaikan nilai yang teguh dan berkekalan kepada pemegang kepentingan kami, meletakkan kami untuk masa depan yang makmur.


Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment