Update

Minetech Perbaharui Kontrak Projek Lombong Emas Selinsing Bernilai RM230 Juta

MHAB1990
Publish date: Wed, 31 Jan 2024, 08:24 PM

Minetech Perbaharui Kontrak Projek Lombong Emas Selinsing Bernilai RM230 Juta

Kontrak Lombong Emas Selinsing Memperbaharui Kedudukan Minetech dalam Perkhidmatan Perlombongan


KUALA LUMPUR, 31 JANUARI 2024 Minetech Resources Berhad ("Minetech" atau "Syarikat"), pakar kejuruteraan awam, pengeluar produk bitumen serta pemain baru dalam ruang tenaga suria, dengan mengumumkan bahawa anak syarikat milik, Minetech Construction Sdn Bhd (“MCSB”), telah berjaya melanjutkan kontrak dengan Able Return Sdn. Bhd. dan Damar Consolidated Exploration Sdn. Bhd. untuk penyingkiran sisa, penghantaran bijih, dan kerja-kerja berkaitan untuk Projek Lombong Emas Selinsing. Tempoh pembaharuan ini dilanjutkan untuk tempoh 36 bulan tambahan, bermula dari 1 Januari 2024 hingga 31 Disember 2026, dengan kontrak dianggarkan bernilai RM230.0 juta.

Terletak di Central Gold Belt Malaysia, Lombong Emas Selinsing menjangkau 150.3km², merangkumi hartanah Selinsing, Terumbu Kerbau, Tanah Felda, Peranggih dan Famehub, yang terletak 158km di utara Kuala Lumpur.  Untuk makluman, lombong itu mempunyai kilang pemprosesan emas dan infrastruktur penting, mudah diakses dari semua hartanah.


Encik Abang Abdillah Izzarim, Executive Chairman of Minetech Resources

 

Abang Abdillah Izzarim, Pengerusi Eksekutif Minetech Resources Berhad, mengulas mengenai lanjutan itu, berkata "Kontrak dengan Able Return Sdn Bhd dan Damar Consolidated Exploration Sdn Bhd ini merupakan satu pencapaian penting bagi Minetech. Ia bukan sahaja mengesahkan kedudukan utama kami dalam industri tetapi juga sejajar dengan visi strategik kami untuk pertumbuhan dan kecemerlangan. Kami komited untuk memanfaatkan kepakaran dan keupayaan kami untuk terus menyumbang kepada kejayaan Projek Lombong Emas Selinsing, memastikan penciptaan nilai untuk semua pihak berkepentingan yang terlibat."

Berikutan keghairahan Abang Abdillah terhadap potensi projek itu, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa operasi Lombong Emas Selinsing dan kontrak lanjutan sejajar dengan komitmen Minetech terhadap prinsip Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG). Penjajaran ini menekankan dedikasi syarikat terhadap amalan perlombongan mampan, penglibatan komuniti, dan piawaian tadbir urus yang bukan sahaja memastikan pematuhan tetapi juga bertujuan untuk memberi kesan positif kepada alam sekitar.

Pada 31 Januari 2024, 5:30 petang harga saham Minetech ditutup pada RM0.145, menandakan modal pasaran sebanyak RM258.7 juta

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment