Update

Pemegang Saham sokong dua cadangan SCIB dalam EGM

MHAB1990
Publish date: Wed, 27 Mar 2024, 06:01 PM

Pemegang Saham sokong dua cadangan SCIB dalam EGM

Kelulusan Permodalan dan LTIP Menetapkan Peringkat untuk Kestabilan dan Pertumbuhan Kewangan yang Dipertingkatkan


KUCHING, SARAWAK, 27 MAC 2024 – Pakar sistem bangunan perindustrian, Sarawak Consolidated Industries Berhad ("SCIB" atau "Syarikat) dengan sukacitanya mengumumkan kejayaan pengesahan oleh pemegang saham Syarikat terhadap dua cadangan penting semasa Mesyuarat Agung Luar Biasa (“EGM”). ) yang diadakan baru-baru ini. Inisiatif yang dicadangkan adalah bertujuan untuk mengukuhkan rangka kerja kewangan Syarikat dan menyokong operasi Syarikat yang semakin berkembang melalui pengekalan bakat strategik.

Cadangan pertama melibatkan permodalan agregat RM11.3 juta hutang yang terhutang kepada Goh Hardware & Construction Sdn. Bhd. ("Goh Hardware") oleh SCIB Properties Sdn. Bhd. ("SCIB Properties"), anak syarikat milik penuh SCIB. Ini akan dicapai melalui terbitan kira-kira 18.5 juta saham biasa baharu pada harga terbitan RM0.611, jauh melebihi harga pasaran semasa RM0.31. Langkah ini dijangka meningkatkan kesihatan kewangan Syarikat dan ketangkasan operasi, mencerminkan pengurusan kewangan berhemat dan pandangan jauh strategik Syarikat.

Di samping itu, para pemegang saham menunjukkan sokongan padu terhadap cadangan penubuhan dan pelaksanaan Pelan Insentif Jangka Panjang ("LTIP") yang meliputi sehingga 15.0% daripada jumlah bilangan saham terbitan pada bila-bila masa sepanjang tempoh LTIP. LTIP direka bentuk untuk mengekalkan dan memotivasikan pengarah dan pekerja SCIB yang layak, penting bagi syarikat ketika ia mengharungi fasa pengembangan pesat.


Pengarah Urusan SCIB, Ku Chong Hong

Encik Ku ​​Chong Hong, Pengarah Urusan SCIB mengulas, “Kami amat menghargai sokongan pemegang saham kami terhadap inisiatif strategik kami, yang menekankan komitmen kami terhadap kestabilan kewangan dan pengekalan bakat. Permodalan sebanyak RM11.3 juta hutang ke dalam SCIB Properties mencerminkan pendekatan proaktif kami untuk meningkatkan kesihatan kewangan dan nilai pemegang saham. Tambahan pula, penubuhan Pelan Insentif Jangka Panjang adalah bukti dedikasi kami untuk memupuk budaya berprestasi tinggi, yang penting untuk operasi kami yang berkembang pesat. Langkah-langkah ini, yang penting dalam strategi pertumbuhan kami, bertujuan untuk menyelaraskan kepentingan pekerja dan pengarah kami dengan kepentingan pemegang saham kami, memastikan kejayaan dan daya tahan SCIB yang berterusan dalam menghadapi dinamik pasaran yang berkembang.”
Related Stocks
Market Buzz
Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment