Update

DAYTHREE CATAT PERTUMBUHAN POSITIF, REKOD HASIL RM66.3 JUTA

MHAB1990
Publish date: Thu, 23 Nov 2023, 04:31 PM

DAYTHREE CATAT PERTUMBUHAN POSITIF, REKOD HASIL RM66.3 JUTA

Pengembangan Strategik dan Kepelbagaian Perkhidmatan Mendorong Kejayaan Kewangan Daythree


KUALA LUMPUR, 23 NOVEMBER 2023 – Daythree Digital Berhad ("Daythree" atau "Kumpulan"), penyedia Perkhidmatan Perniagaan Global (“GBS”) terkemuka, telah mengumumkan hasil tahun-setakat ini (“YTD”) yang kukuh sebanyak RM66 .3 juta, mengatasi jumlah pendapatan RM65.1 juta untuk TK2022. Prestasi mengagumkan ini disokong oleh segmen Tenaga dan Utiliti, menyumbang RM28.9 juta, atau 43.6% daripada jumlah hasil, menunjukkan pertumbuhan hasil Daythree yang berdaya tahan dalam keadaan pasaran yang mencabar.

Untung kasar suku ketiga RM5.0 juta , turun daripada RM6.3 juta pada suku sebelumnya. Ini terutamanya disebabkan oleh peningkatan kos orang yang berkaitan dengan pengembangan dua aliran hasil baharu pelanggan sedia ada.

Keuntungan sebelum cukai (“PBT”) Kumpulan berjumlah RM1.8 juta, menurun daripada RM3.6 juta pada suku sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh perbelanjaan penyenaraian tidak berulang sebanyak RM1.2 juta. Tidak termasuk perbelanjaan sekali sahaja, PBT pelarasan bagi suku semasa berjumlah RM 3.0 juta dan PBT tahun sehingga kini sebanyak RM8.8 juta.

Komitmen Daythree terhadap kepelbagaian terbukti dalam pengembangan perniagaannya dengan mendapatkan empat pelanggan baharu, termasuk peruncit terkemuka di rantau ini, bersama tiga pelanggan baharu dalam sektor Automotif & Perkhidmatan Kewangan, yang bersedia untuk meningkatkan hasil Kumpulan pada masa hadapan.


Pengarah Urusan Daythree, Raymond Davadass


Pengarah Urusan Daythree, Raymond Davadass menyatakan keyakinannya, dengan menyatakan, "Prestasi YTD kami yang kukuh walaupun dalam iklim yang mencabar adalah bukti fokus strategik dan kebolehsuaian kami. Dengan penambahan jenama dan pelanggan baharu, termasuk pengembangan ke dalam Peruncitan dan Perjalanan & Sektor hospitaliti, kami sedang menetapkan peringkat untuk pertumbuhan dan kepelbagaian yang berterusan. Penghargaan terbaru kami untuk Kecemerlangan Industri di peringkat domestik dan serantau, termasuk anugerah untuk Penggunaan Terbaik Automasi dan Analitis Data, Syarikat Teknologi Cemerlang dan Pelabur Teratas dalam GBS Digital, mengesahkan dedikasi kami kepada inovasi dan kecemerlangan dalam perkhidmatan perniagaan global."

Penyenaraian Daythree di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada 26 Julai 2023 mengukuhkan lagi kedudukan pasaran Kumpulan. Memandang ke hadapan, Daythree berada pada kedudukan yang baik untuk pertumbuhan berterusan dalam industri GBS, bermodalkan pemulihan ekonomi global dan prestasi ekonomi Malaysia yang kukuh. Menurut Protégé Associates Sdn Bhd, industri GBS Malaysia dijangka berkembang daripada RM24.8 bilion pada 2023 kepada RM31.7 bilion pada 2027, CAGR sebanyak 6.3%. Alat digital inovatif Daythree – Daisy, Faith, dan Saige – memastikan kesediaannya untuk memenuhi permintaan landskap perniagaan global yang berkembang.

Tiada angka perbandingan tahun ke tahun kerana Daythree hanya disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada Julai 2023.

Sehingga 23 November 2023, harga saham Daythree berada pada RM0.39, dengan modal pasaran sebanyak RM187.2 juta, mencerminkan keyakinan pelabur terhadap masa depan Kumpulan.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment