Update

DC HEALTHCARE DILAPORKAN FY2023 S4 KEPUTUSAN KEWANGAN

MHAB1990
Publish date: Tue, 27 Feb 2024, 09:06 PM

DC HEALTHCARE DILAPORKAN FY2023 S4 KEPUTUSAN KEWANGAN

Kumpulan Dijangka Menjana Pertumbuhan dengan Cawangan Baharu


KUALA LUMPUR, 27 FEBRUARI 2024DC Healthcare Holdings Berhad ("DC Healthcare" atau "Kumpulan"), penyedia perkhidmatan perubatan estetik yang mengkhusus dalam penyediaan prosedur bukan invasif dan invasif minimum, hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi suku keempat berakhir pada 31 Disember 2023 (“S4 TK2023”). Kumpulan melaporkan hasil sebanyak RM17.6 juta, terutamanya daripada perkhidmatan estetik, yang menyumbang kira-kira 83.1% kepada jumlah hasil suku tahunan.

Tahun ini berakhir dengan positif dengan hasil tahunan sebanyak RM67.8 juta, dengan perkhidmatan estetik menyumbang 86.3% daripada jumlah hasil tahun itu. Kumpulan mencapai Keuntungan Sebelum Cukai (“PBT”) sebanyak RM5.1 juta bagi tahun tersebut, selepas mengambil kira perbelanjaan pentadbiran, termasuk kos sekali sahaja yang berkaitan dengan pelaksanaan IPO. Melaraskan perbelanjaan tidak berulang ini, PBT diselaraskan berjumlah RM8.9 juta, menunjukkan kekuatan operasi asas Kumpulan.

Suku ke suku tahun, Kumpulan mengalami peningkatan hasil daripada RM15.5 juta kepada RM17.6 juta, terutamanya disebabkan oleh peningkatan prestasi dalam perkhidmatan estetik. Penurunan dalam Kerugian Sebelum Cukai (“LBT”) daripada RM3.1 juta pada suku sebelumnya kepada RM0.3 juta dalam tempoh semasa menunjukkan pelaburan strategik dalam trajektori pertumbuhan kami. Ini termasuk peningkatan perbelanjaan modal untuk mengembangkan rangkaian cawangan kami, yang, sementara meningkatkan perbelanjaan operasi kami buat sementara waktu, merupakan pelaburan yang jelas dalam wawasan jangka panjang kami.

Memandang ke hadapan, DC Healthcare komited untuk pertumbuhan berterusan, dengan tumpuan kepada pengembangan cawangan, termasuk cawangan yang beroperasi baru-baru ini di Ipoh dan Taman Molek, Johor Bahru, dijangka menyumbang secara positif pada suku akan datang.

Kumpulan juga berbesar hati untuk mengumumkan pelantikan Prof. Datuk Dr. Kj. Rohaizat Yon, yang terkenal sebagai 'Panglima Covid KKM' atau 'Jeneral Perang COVID-19 KKM', sebagai penasihat perubatan Kumpulan. Pengalaman luas beliau dalam kesihatan awam akan sangat berharga dalam membimbing dasar dan amalan klinikal DC Healthcare.


Pengarah Urusan DC Healthcare, Dr. Chong Tze Sheng


Dr. Chong Tze Sheng, Pengarah Urusan DC Healthcare, menggambarkan tahun kewangan 2023, "Tahun ini benar-benar merupakan tempoh transformatif untuk DC Healthcare, ditegaskan oleh pengembangan strategik kami, sambutan Penasihat Perubatan yang dihormati Datuk Dr. Kj. Rohaizat Yon, dan kejayaan pembukaan cawangan baharu kami di Taman Molek dan Ipoh. Walaupun kami telah mengharungi halangan jangka pendek, trajektori kami ke arah pertumbuhan pada 2024 kelihatan sangat menjanjikan."

Beliau menambah “Ketika kami bergerak ke hadapan, tumpuan kami kekal teguh untuk menetapkan piawaian baharu dalam perubatan estetik, diilhamkan oleh dedikasi kami terhadap kecemerlangan, inovasi, dan kepercayaan mendalam yang diberikan oleh pelanggan kami kepada kami. Dengan asas yang kukuh ini, DC Healthcare bukan sahaja menyasarkan kejayaan pada tahun akan datang tetapi menetapkan pentas untuk legasi kepimpinan dan kecemerlangan dalam industri."

Memandangkan pasaran perubatan estetik diramalkan berkembang pada CAGR yang mengagumkan sebanyak 18.8% hingga 2027, DC Healthcare bersedia secara optimum untuk memanfaatkan trajektori menaik ini. Penubuhan strategik cawangan baharu di Ipoh dan Taman Molek, Johor Bahru bukan sahaja meluaskan jejak kami tetapi juga akan menjadi pemacu utama pertumbuhan masa depan kami. Pengembangan ini, sejajar dengan peningkatan permintaan dalam landskap penjagaan kesihatan yang dinamik, mengukuhkan kedudukan kami sebagai pendahulu, menjanjikan masa depan yang cerah untuk DC Healthcare dan pemegang kepentingannya.

Related Stocks
Market Buzz
Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment