Update

KJTS GROUP BERHAD TERIMA KELULUSAN BURSA MALAYSIA UNTUK SENARAI PASARAN ACE

MHAB1990
Publish date: Thu, 23 Nov 2023, 01:07 AM

KJTS GROUP BERHAD TERIMA KELULUSAN BURSA MALAYSIA UNTUK SENARAI PASARAN ACE

IPO KJTS Group Berhad Mendorong Pengembangan dalam Sektor Perkhidmatan Sokongan Bangunan


KUALA LUMPUR, 22 NOVEMBER 2023KJTS Group Berhad (“KJTS” atau “Syarikat”) dan anak syarikatnya (secara kolektif dirujuk sebagai “Kumpulan KJTS” atau “Kumpulan”), penyedia perkhidmatan sokongan bangunan di Malaysia, Thailand dan Singapura, dengan sukacitanya mengumumkan kelulusannya untuk disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Malaysia”). Menerusi penyenaraian itu Syarikat bersedia untuk menawarkan sejumlah kira-kira 218.03 juta saham biasa baharu, mewakili 31.69% daripada modal saham terbitan yang diperbesarkan sebanyak 688 juta saham biasa, dalam tawaran awam permulaan (“IPO”) akan datang.


KJTS Group Berhad logo


Sejak tahun 1984, Kumpulan KJTS telah berkembang dengan ketara dengan kepimpinan pasukan pengurusan semasa Kumpulan telah memainkan peranan penting dalam membentuk pertumbuhan Kumpulan KJTS. Hari ini, operasi Kumpulan KJTS meluas ke seluruh Malaysia, Singapura dan Thailand. Kepakaran teras Kumpulan terletak dalam menyampaikan perkhidmatan tenaga penyejuk, pembersihan dan pengurusan fasiliti. Ini termasuk rangkaian komprehensif perkhidmatan tenaga penyejukan yang termasuk pengurusan dan kejuruteraan tenaga penyejukan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan perkhidmatan sistem tenaga penyejukan, di samping perkhidmatan pembersihan am dan khusus, dan perkhidmatan FM yang meliputi pembaikan dan penyelenggaraan mekanikal. dan mesin dan peralatan elektrik, utiliti proses, dan makanan dan minuman serta peralatan kedai runcit. Perkhidmatan yang disediakan oleh Kumpulan KJTS adalah bersinergi kerana perkhidmatan tenaga penyejuk, pembersihan dan pengurusan fasiliti adalah perlu untuk berfungsi dengan baik bagi banyak jenis bangunan, termasuk hartanah komersial seperti kompleks membeli-belah dan pejabat, kemudahan pembuatan dan bangunan institusi seperti universiti dan hospital.

Menurut draf prospektus IPO KJTS yang disiarkan di laman web Bursa Malaysia Berhad, penyenaraian itu melibatkan IPO kira-kira 218.03 juta saham biasa baharu atau 31.69% daripada modal saham terbitan yang diperbesarkan tanpa tawaran untuk dijual.

Saham biasa baharu akan ditawarkan mengikut pecahan seperti berikut:-

1.      Tawaran runcit 49.40 juta saham biasa baharu, mewakili 7.18% daripada saham terbitan yang diperbesarkan:-

a.      34.40 juta saham biasa baharu untuk permohonan oleh orang awam Malaysia melalui pengundian, di mana 17.20 juta saham biasa baharu (mewakili 2.50% daripada saham terbitan yang diperbesarkan) dikhaskan untuk permohonan oleh pelabur Bumiputera termasuk individu, syarikat, persatuan, koperasi dan institusi;

b.      15.00 juta saham biasa baharu dikhaskan untuk permohonan oleh pengarah, pengurusan kanan utama yang layak, pekerja yang layak dan orang yang telah menyumbang kepada kejayaan Kumpulan.

2.      Tawaran institusi kira-kira 168.63 juta saham biasa baharu mewakili 24.51% daripada saham terbitan yang diperbesarkan kepada pelabur institusi dan terpilih.

Pengarah Urusan Kumpulan KJTS, Encik Lee Kok Choon (“KC Lee”) berkata, “Kami berterima kasih kepada Bursa Malaysia atas kelulusan IPO kami di Pasaran ACE. Penyenaraian ini merupakan langkah penting dalam meningkatkan profil KJTS dan meluaskan lagi jangkauan pasaran kami ke seluruh Malaysia, Singapura dan Thailand. IPO juga membuka pintu kepada pasaran modal, membolehkan kami mendapatkan pembiayaan untuk fasa pertumbuhan dan pengembangan kami yang seterusnya, terutamanya dalam segmen tenaga penyejuk kami.”

KC Lee seterusnya menambah, “Dana yang diperoleh akan menyumbang dengan ketara kepada pelan strategik kami, termasuk pengembangan segmen tenaga penyejuk kami di Malaysia dan kehadiran operasi kami di Malaysia, Singapura dan Thailand. Langkah ini sejajar dengan visi jangka panjang kami untuk mengukuhkan kedudukan Kumpulan sebagai penyedia terkemuka dalam industri perkhidmatan sokongan bangunan.”

Hong Leong Investment Bank Berhad ialah Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin Tunggal dan Pemilik Buku Tunggal.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment