Update

Samaiden Meterai Perjanjian Pembelian Tenaga Suria 20 Tahun dengan Maxell Tohshin

MHAB1990
Publish date: Fri, 08 Mar 2024, 03:03 PM

Samaiden Meterai Perjanjian Pembelian Tenaga Suria 20 Tahun dengan Maxell Tohshin

Samaiden Bersedia Meningkatkan Inisiatif Hijau Maxell Tohshin Melalui Tenaga Suria Mampan


PETALING JAYA, 8 MAC  2024 Samaiden Group Berhad ("Samaiden"),  pakar tenaga boleh diperbaharui (“RE”) yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) sistem fotovoltaik solar (“PV”) dan loji janakuasa, sangat teruja untuk mengumumkan Perjanjian Pembelian Kuasa (“PPA”) strategik dengan Maxell Tohshin (Malaysia) Sdn Bhd (“Maxell Tohshin”), sebuah syarikat yang terlibat dalam reka bentuk dan pembuatan acuan ultra ketepatan dan teknologi acuan kanta daripada diameter kecil untuk optik imej kepada diameter tebal dan lebih besar untuk optik pencahayaan. Ia juga menghasilkan kanta optik plastik ketepatan dan pemasangan bahagian kamera dan automotif. Perjanjian penting ini, yang ditetapkan untuk tempoh 20 tahun, menandakan komitmen penting terhadap penggunaan tenaga mampan dalam pembuatan, menekankan dedikasi bersama terhadap tanggungjawab alam sekitar.

Di bawah perjanjian ini, Samaiden akan melaksanakan reka bentuk dan pemasangan sistem PV solar termaju, dengan kapasiti puncak 1,028.28 kilowatt (kWp) di premis Maxell Tohshin. Inisiatif ini dijangka dapat mengurangkan pelepasan karbon dengan ketara daripada operasi pembuatan, mengunjurkan anggaran pengelakan karbon dioksida (CO2) sebanyak 974.66 tan setahun, yang sejajar dengan visi kedua-dua syarikat untuk masa depan perindustrian yang lebih hijau.


Ir. Chow Pui Hee, Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden


Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee mengulas mengenai kerjasama penting ini, "PPA 20 tahun dengan Maxell Tohshin ini bermakna lebih daripada perkongsian; ia mewakili barisan bersatu dalam pertempuran menentang perubahan iklim, menekankan tanggungjawab kolektif kami ke arah landskap perindustrian yang lebih mampan. Oleh mengintegrasikan teknologi suria termaju ke dalam operasi mereka, Maxell Tohshin bukan sahaja menunjukkan penjagaan alam sekitar tetapi juga membuka jalan bagi penyelesaian tenaga yang inovatif dalam sektor pembuatan. Kerjasama kami adalah mercu tanda kemajuan, mempamerkan potensi Re untuk merevolusikan industri tradisional sambil mengekalkan pertumbuhan ekonomi dan integriti alam sekitar.


(L-R): Ir. Chow Pui Hee, Group MD of Samaiden and Mr. Nobuki Yahiro, MD of Maxell Tohshin


Pengarah Urusan Maxell Tohshin, Nobuki Yahiro menambah: “Perkongsian kami dengan Samaiden melalui PPA ini merupakan satu langkah penting ke arah menerapkan kemampanan dalam operasi teras kami. Ia mencerminkan pendekatan proaktif kami untuk menerima penyelesaian TBB, mengurangkan kesan alam sekitar kami, dan mematuhi piawaian tertinggi tanggungjawab sosial korporat. Kami yakin bahawa kerjasama ini bukan sahaja akan memberi manfaat kepada syarikat kami tetapi juga menetapkan penanda aras untuk industri dalam penjagaan alam sekitar."

Perkongsian tenaga suria selama 20 tahun antara Samaiden dan Maxell Tohshin menunjukkan langkah progresif ke arah menyepadukan amalan mampan dalam sektor pembuatan, menyumbang kepada matlamat yang lebih luas untuk mengurangkan pelepasan karbon dan memupuk ekosistem perniagaan yang mampan.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment