Update

Agape ATP yang tersenarai di NASDAQ Perkenalkan Pelan Pengembangan dan Inisiatif Hijau

MHAB1990
Publish date: Wed, 24 Jan 2024, 06:01 PM

Agape ATP yang tersenarai di NASDAQ Perkenalkan Pelan Pengembangan dan Inisiatif Hijau

Agape ATP Menerajui Caj dalam Tenaga Hijau dan Inisiatif EV Utama

KUALA LUMPUR, 24 Januari 2024 – Nasdaq tempatan yang menyenaraikan Agape ATP Corporation ("ATPC" atau "Syarikat"; NASDAQ: ATPC) mengumumkan langkah Syarikat untuk memajukan Inisiatif Kelestarian Tenaga Hijau sempena penyenaraian NASDAQ yang dihoskan oleh ATPC di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini.


(L-R):  Datuk Ir. (Dr.) Khairol Anuar Mohamad Tawi, Pengerusi, SIRIM Berhad, YBhg. Datin Saidatul Badru Tun Said, YBhg. Puan Sri Datin Noraini Binti Mohd, YB Tan Sri Dato' Johari Bin Abdul, Yang di-Pertua Dewan Rakyat, YBhg. Datin Sri Dr. Yvonne Teng, YBhg. Dato Sri Dr. How Kok Choong J.P., Founder & Global Group CEO, AGAPE ATP Corporation, Professor Dr. MD Nasir Ibrahim, Penasihat Koporate Agape ATP Corporation, Mr. Hiren Krishnani, NASDAQ ASEAN Investor Relations and IPO Director, YBhg. Dato' Rohaizi bin Bahari, Pengarah Kanan Sektor Perdagangan Pengedaran dan Perniagaan (SDTP), Dr. Fernando Cortizo, Executive Director of Agape ATP Corporation


Acara yang diadakan menandakan satu peristiwa penting bagi ATPC dan dihadiri oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, YB Tan Sri Dato’ (Dr.) Johari Bin Abdul; Mewakili YB Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup YB Datuk Armizan Bin Mohd Ali ialah Pengarah Kanan, Sektor Perdagangan, Pengedaran dan Perniagaan, YBhg. Dato’ Rohaizi Bin Bahari; Pengerusi SIRIM, YBhg. Datuk Ir (Dr) Khairol Nuar Mohamad Tawi; Pengarah Perhubungan Pelabur dan IPO NASDAQ ASEAN, Encik Hiren Krishnani; dan tetamu serta rakan kongsi perniagaan dari Jepun, Australia, Thailand, Singapura, Jerman, Amerika Syarikat, China, Indonesia dan Taiwan.


Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Global ATPC


Dato' Sri Dr. How Kok Choong, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Global ATPC berkata, 'Dengan penghormatan yang besar dan rasa terima kasih yang tidak terhingga kami mengalu-alukan tetamu terhormat kami, rakan kongsi dari seluruh dunia, dan tetamu kenamaan Malaysia yang dihormati ke Majlis Pelancaran NASDAQ yang penting ini. Kehadiran anda hari ini adalah bukti visi bersama kami untuk masa depan yang mampan.”

Inti kepada strategi kemampanan ATPC ialah Memorandum Perjanjian dengan Volt Industries Sdn. Bhd. (“VOLT”) pada November 2023, menandakan peristiwa penting dalam usaha kerjasama kedua-dua pihak. Walaupun pemerolehan 51% kepentingan dalam VOLT kini adalah peringkat akhir, perkongsian ini dijangka memainkan peranan penting dalam Inisiatif Kelestarian Tenaga Hijau ATPC. Inisiatif ini termasuk pembangunan dan pemasangan 50 stesen pengecas Kenderaan Elektrik (EV) di Pahang, Malaysia, yang sudah dalam pembangunan.

Sementara itu, susulan Memorandum Perjanjian yang ditandatangani pada November 2023 antara ATPC dan Oriental Industries Enterprise Sdn. Bhd. (“OIE”), pakar dalam industri basikal EV, kedua-dua syarikat menubuhkan Kenderaan Tujuan Khas (SPV), dengan masing-masing memegang saham sebanyak 50%, memfokuskan pada pengedaran dan pemasaran basikal EV. Menyerlahkan perkongsian ini, Majlis tersebut menampilkan pameran yang mengagumkan bagi paparan basikal EV yang akan dipasarkan di bandar-bandar utama, terutamanya di wilayah Lembah Klang, selepas pemeriksaan dan mendapat kebenaran daripada SIRIM.

Dato’ Sri How menghuraikan, “Sambil kami meneruskan kerjasama penting kami dengan pelbagai syarikat, kami sangat teruja untuk berada di barisan hadapan peralihan tenaga hijau Malaysia. Inisiatif kami untuk menubuhkan 50 stesen pengecas EV di Pahang, ditambah pula dengan rancangan untuk mewujudkan ladang solar 300 MWp di Sabah, adalah satu langkah berani ke arah komitmen kami terhadap pembangunan mampan. Usaha ini, yang dipertingkatkan oleh perkongsian kami, adalah bukti bagaimana kelestarian alam sekitar dan pertumbuhan korporat boleh wujud bersama dengan jayanya. Kami berdiri di sini hari ini, bersedia untuk masa depan di mana tenaga hijau bukan sekadar pilihan, tetapi penggerak untuk inovasi dan kemakmuran.”

Seterusnya menyumbang kepada gelombang inisiatif mampan ini, VOLT telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) secara bebas dengan KAB Smart Solar Energy Sdn. Bhd. (“KAB Smart Solar”). Perjanjian ini membuka ruang untuk kerjasama dalam perkhidmatan Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan dan Pentauliahan khusus untuk sistem Solar Photovoltaic, menonjolkan sinergi antara kepakaran stesen pengecas EV VOLT dan kecekapan KAB Smart Solar dalam bidang tenaga suria.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment