Update

SCIB Rekod Perolehan RM33.3 juta Pada S4FY2023 Beserta Keuntungan Kasar RM6.5 Juta dan Menyerlahkan Peluang Pertumbuhan

MHAB1990
Publish date: Mon, 28 Aug 2023, 08:39 PM

SCIB Rekod Perolehan RM33.3 juta Pada S4FY2023 Beserta Keuntungan Kasar RM6.5 Juta dan Menyerlahkan Peluang Pertumbuhan

Pengecilan Ketara Kerugian Operasi Menyerlahkan Ketahanan dan Potensi Pertumbuhan Syarikat

KUCHING, SARAWAK (28 OGOS 2023) - Pakar sistem bangunan perindustrian, Sarawak Consolidated Industries Berhad ("SCIB" atau "Syarikat"), mengumumkan keputusan kewangannya bagi suku keempat tahun fiskal 2023 (Q4FY2023), mencerminkan keputusan yang positif trajektori pertumbuhan merentas metrik kewangan utama dan segmen perniagaan strategik.

Hasil bagi suku tersebut mencecah RM33.3 juta, meningkat 27% daripada RM26.3 juta pada Q4FY2022. Keuntungan Kasar meningkat 73% kepada RM6.5 juta daripada RM3.8 juta dalam tempoh yang sama tahun fiskal sebelumnya. Kerugian Operasi berkurangan dengan ketara kepada RM18.2 juta daripada RM47.1 juta, dan Kerugian Sebelum Cukai (LBT) meningkat kepada RM18.5 juta daripada RM47.4 juta pada S4TK2022.

Dalam segmen Pembuatan, SCIB melaporkan hasil sebanyak RM23.2 juta, peningkatan tahun sehingga kini sebanyak 10%, dengan keuntungan sebelum cukai sebanyak RM2.8 juta. Segmen Pembinaan/EPCC mencatatkan hasil sebanyak RM10.2 juta, menandakan peningkatan 92% tahun setakat ini, dengan kerugian sebelum cukai mengecil kepada RM4.5 juta. Pertumbuhan dalam hasil dan keuntungan merentas segmen utama didorong oleh peningkatan jumlah jualan timbunan asas dan permulaan dua projek sekolah baharu.

Ku Chong Hong, Pengarah Urusan SCIB

"Dalam persekitaran perniagaan yang mencabar, SCIB telah menunjukkan daya tahan dan kebolehsuaian, berjaya mengemudi dinamik pasaran," kata Encik Ku ​​Chong Hong, Pengarah Urusan SCIB. "Pertumbuhan kami pada suku ini mencerminkan tumpuan kami pada keupayaan teras dalam Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan , dan Pentauliahan (EPCC) dan keupayaan kami untuk membekalkan bahan binaan yang penting. Tinjauan masa depan untuk SCIB adalah teguh, dibina berdasarkan pemahaman menyeluruh tentang persekitaran ekonomi yang lebih luas. Kami berada pada kedudukan yang baik untuk merebut peluang pertumbuhan dalam industri pembinaan domestik dan mendapat manfaat daripada inisiatif strategik dan pengurusan kewangan yang berhemat.”

Penglibatan proaktif SCIB dalam mendapatkan projek pembinaan bersaiz kecil hingga sederhana, peningkatan sektor pembinaan Sarawak, dan pandangan positif terhadap komitmen pelaburan RM170 bilion China baru-baru ini membuka jalan kepada peluang pertumbuhan yang dipertingkatkan. Syarikat juga mengukuhkan kedudukan kewangannya melalui penempatan persendirian yang memperoleh kira-kira RM12.76 juta dalam hasil kasar, menggariskan pengurusan kewangan berhemat SCIB.

Keputusan Q4FY2023 SCIB menggambarkan syarikat sedang bergerak, sejajar dengan ramalan ekonomi yang lebih luas dan meletakkan dirinya dengan baik dalam landskap ekonomi yang berkembang. Pendekatan strategik dan komitmen yang tidak berbelah bahagi kepada pertumbuhan yang mampan menetapkan pentas untuk masa depan yang cerah.

 

Kedudukan kewangan SCIB diperkukuh lagi oleh buku pesanan tertunggak untuk kontrak pembinaan, berdiri kukuh pada RM275 juta. Buku pesanan ini menggambarkan perancangan projek yang menjanjikan dan menggariskan keupayaan SCIB untuk mengenal pasti dan mendapatkan peluang berharga dalam pasaran.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment