Update

SSF HOME GROUP UMUM HASIL RM37.7 JUTA UNTUK Q3FY2024, REKOD RM2.0 JUTA DALAM PAT

MHAB1990
Publish date: Tue, 26 Mar 2024, 05:26 PM

SSF HOME GROUP UMUM HASIL RM37.7 JUTA UNTUK Q3FY2024, REKOD RM2.0 JUTA DALAM PAT

Lonjakan Jualan Bermusim Meningkatkan Hasil dan Keuntungan, Terus Memacu Kumpulan Ke Arah Rancangan Pertumbuhan


KUALA LUMPUR, 26 MAC 2024 SSF Home Group Berhad (“SSF” atau “Kumpulan”), peruncit terkenal dalam perabot, hiasan rumah dan produk kediaman, dengan sukacitanya mengumumkan keputusan kewangan bagi suku ketiga tahun kewangan 2024 (“S3 TK2024”). Kumpulan melaporkan hasil ketara sebanyak RM37.7 juta, meningkat 20.4% daripada RM31.3 juta pada suku yang sama segera (“S2 TK2024”), didorong oleh aktiviti jualan yang meningkat semasa tempoh bermusim utama seperti Krismas dan Tahun Baru Cina.

Keuntungan Selepas Cukai ("PAT") Kumpulan untuk S3 TK2024 mencecah RM2 juta, menandakan pemulihan yang besar daripada Kerugian Selepas Cukai ("LAT") sebanyak RM3.6 juta pada S2 TK2024. Pemulihan yang luar biasa ini boleh dikaitkan dengan hasil yang lebih tinggi yang dijana dan ketiadaan perbelanjaan penyenaraian sekali sahaja sebanyak kira-kira RM3.2 juta yang ditanggung pada suku sebelumnya.


Lok Kok Khong, Pengarah Eksekutif SSF Home Group Berhad
Lok Kok Khong, Pengarah Eksekutif SSF Home Group Berhad


Lok Kok Khong, Pengarah Eksekutif SSF Home Group Berhad mengulas, “Dalam menghadapi cabaran ekonomi global dan peningkatan kadar faedah, prestasi berdaya tahan SSF pada suku ini, ditunjukkan oleh hasil yang ketara sebanyak RM37.7 juta dan PAT sebanyak RM2.0 juta, menonjolkan kekuatan berkekalan jenama kami dan keupayaan kami untuk mengharungi kesukaran. Pencapaian ini mencerminkan fleksibiliti strategik kami dan usaha berterusan kami untuk mencapai kecemerlangan walaupun berhadapan dengan ketidakpastian semasa.”

Beliau menambah, “Dengan prospek yang tidak menentu ke arah jangkaan pertumbuhan ekonomi 4.5% di Malaysia untuk 2024, strategi kami kekal berasaskan tetapi berpandangan ke hadapan. Pemulihan beransur-ansur dalam eksport dan permintaan dalam negeri yang stabil, khususnya dalam sektor perkhidmatan, memberikan peluang yang kami sasarkan untuk memanfaatkannya. Keyakinan berhati-hati kami didorong oleh permintaan pengguna yang konsisten dan pasaran buruh yang menyokong. Kumpulan kami telah membuka tiga cawangan runcit tambahan (iaitu Kluang, Seremban dan Teluk Intan) pada suku keempat TK2024 merupakan langkah strategik ke arah meningkatkan kehadiran pasaran kami secara bertimbang rasa dan mampan, mengukuhkan komitmen kami kepada pelanggan kami dan visi kami untuk pertumbuhan strategik.”

Tiada angka perbandingan tahun ke tahun kerana SSF hanya disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada Oktober 2023.

Pada 26 Mac 2024, 5:00 petang harga saham SSF ditutup pada RM0.28 dengan modal pasaran RM224.0 juta.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment