Update

DC HEALTHCARE UMUM HASIL RM15.52 JUTA BAGI SUKU 3 2023

MHAB1990
Publish date: Thu, 30 Nov 2023, 05:40 PM

DC HEALTHCARE UMUM HASIL RM15.52 JUTA BAGI SUKU 3 2023

Kumpulan Mengemudi Cabaran Pasaran Sambil Mengekalkan Tumpuan pada Pertumbuhan dan Pengembangan Strategik


KUALA LUMPUR, 30 NOVEMBER 2023– DC Healthcare Holdings Berhad ("DC Healthcare" atau "Kumpulan"), penyedia perkhidmatan perubatan estetik yang mengkhusus dalam penyediaan prosedur tidak invasif dan invasif minima, melaporkan hasil sebanyak RM15.52 juta, bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023 dengan perkhidmatan estetik menyumbang kira-kira 84.28% kepada jumlah hasil.

Dalam suku semasa, DC Healthcare mengalami kerugian sebelum cukai sebanyak RM3.13 juta, yang disebabkan terutamanya oleh perbelanjaan berkaitan IPO sekali sahaja berjumlah RM3.85 juta. Apabila kos unik dan tidak berulang ini diketepikan, operasi teras Kumpulan menunjukkan daya tahan yang luar biasa, mencapai Keuntungan daripada Operasi sebanyak RM1.11 juta. Prestasi ini menyerlahkan kekuatan dan keteguhan asas model perniagaan DC Healthcare, mencerminkan potensinya untuk pertumbuhan dan kejayaan berterusan dalam industri perubatan estetik.

Untuk suku berakhir 30 September 2023, DC Healthcare tidak mempunyai analisis perbandingan terhadap keputusan tahun sebelumnya.

Dalam perbandingan suku ke suku, DC Healthcare mengalami sedikit penurunan hasil kepada RM15.51 juta daripada RM17.89 juta. Ini disebabkan terutamanya oleh jualan perkhidmatan estetik yang lebih rendah, secara relatifnya seimbang dengan keuntungan dalam perkhidmatan perubatan am dan produk penjagaan kulit. Suku itu menyaksikan peralihan kepada kerugian sebelum cukai sebanyak RM3.13 juta daripada keuntungan RM5.27 juta pada suku sebelumnya. Ini disebabkan peningkatan kos kakitangan, perubahan arah aliran tempahan dan perbelanjaan tambahan yang berkaitan dengan penyewaan baharu dan aktiviti IPO. Kumpulan secara proaktif melaksanakan langkah kawalan kos dan meneruskan strategi pengembangan outlet untuk meningkatkan kedudukan pasaran Kumpulan.

Mengulas lanjut, berikutan penghujung suku ini, DC Healthcare telah melaksanakan inisiatif strategik utama untuk meningkatkan kehadiran pasaran Kumpulan. Satu langkah penting ke arah ini ialah pengambilalihan I Bella Sdn. Bhd. (“I Bella”), yang mempelbagaikan tawaran perkhidmatan Kumpulan dan meluaskan jangkauan dalam pasaran Melayu. Pengambilalihan ini sebahagiannya dibiayai melalui terbitan saham pada RM0.580 setiap satu, angka yang mewakili premium berbanding harga saham semasa. Pengambilalihan itu juga akan mengukuhkan portfolio DC Healthcare dengan jaminan keuntungan RM11.4 juta untuk tahun kewangan berakhir 31 Mac 2024 dan 2025.

Di samping itu, Kumpulan telah mencadangkan peruntukan semula sebanyak RM15.0 juta daripada hasil IPO untuk membiayai pengambilalihan ini, satu langkah strategik untuk meluaskan skop pasarannya. Di samping itu, DC Healthcare mengeluarkan 249.08 juta waran percuma dan mewujudkan Skim Opsyen Saham Pekerja (ESOS). Inisiatif ini secara kolektif menggariskan komitmen Kumpulan untuk memberi ganjaran kepada para pemegang saham sahamnya yang sedia ada (tidak termasuk pemerolehan I Bella yang menerbitkan saham) dan pekerja, membuka jalan untuk pengembangan dan penciptaan nilai masa hadapan. Pelbagai cadangan tertakluk kepada kelulusan Bursa Securities dan pemegang saham.

Pengarah Urusan DC Healthcare, Dr Chong Tze Sheng


Pengarah Urusan DC Healthcare, Dr Chong Tze Sheng berkata, “Keputusan kami untuk Q3 TK2023 adalah asas untuk apa yang ditetapkan sebagai tempoh transformasi di DC Healthcare. Pengambilalihan I Bella, bersama-sama dengan inisiatif kami seperti terbitan waran bonus dan ESOS, menandakan fasa pengembangan yang menarik. Langkah strategik ini sejajar dengan matlamat kami untuk meningkatkan penawaran perkhidmatan dan nilai pemegang saham kami. Ketika kami melangkah ke fasa baharu ini, kami dilengkapi dengan baik untuk memanfaatkan peluang yang dibentangkan oleh pasaran perubatan estetik yang berkembang pesat di Malaysia.”

Dengan pasaran perubatan estetik diunjurkan berkembang pada CAGR sebanyak 18.8% sehingga 2027, DC Healthcare berada pada kedudukan strategik untuk memanfaatkan pertumbuhan ini, menjanjikan masa depan yang cerah untuk syarikat dalam landskap penjagaan kesihatan yang dinamik.

Discussions
Be the first to like this. Showing 0 of 0 comments

Post a Comment